<<< לשיעור הקודם: ולידציה של מוצר
במהלך חיי הסטארטאפ שלנו מגיע רגע בו אנו צריכים לקחת נשימה עמוקה ולשחרר את המוצר אל השוק. נקודה זו יכולה להיות בלתי-קבועה מראש, שכן אין מוצר ללא באגים. עלינו לזכור שאין מוצר ראשוני מושלם – וזה בסדר. בגלל זה אנחנו קוראים לו "בטא".
בהתאם לביצועי המוצר בתהליך הבחינה על השוק הראשוני (ראו שעור מספר 3 – ולידציה של מוצר), ניתן לקבוע מועד השקה כאשר השגנו דפוס נוח של השימוש על ידי המתנסים במוצר. באותה נקודה ישנן כמה דרכים לשחרר את המוצר לקהל הרחב ולתת לו חשיפה מוגברת. החלק הבא הוא סיכום של הדרכים העומדות בפנינו. אם תרצו מידע נוסף, אתם מוזמנים לפרט בתגובות.
קחו בחשבון שהדרכים הבאות אינן חייבות להיות חלופות זו של זו:
הראשונה והבסיסית: לרכב על גל הולידציה של המוצר
בתסריט חיובי, אתם מגלים שהמוצר זוכה לשימוש בכמות מסוימת, בהתאם לחשיפה, ושקהל המשתמשים מגיב טוב למאפיין מסוים, ופחות למאפיינים אחרים. זהו כנראה מאפיין המחץ שלכם, ה-killer feature, ובמקרים רבים משתמשים יזהו את המאפיין הזה עם המוצר. נצלו את המשאבים העומדים לרשותכם לשפר את אותו מאפיין והקפידו לתת לו את החשיפה המגיעה לו. אותו מאפיין ייחודי מצריך הפצה קבועה מפה לאוזן.
אם אתם מפתחים לשוק המובייל, זה יהיה אידיאלי אם תוכלו לשלב מאפיין שיחייב יותר ממשתמש אחד כדי ליהנות ממנו. זוהי צמיחה אורגנית אמיתית. למשל: 'באמפ', מעבירים את המידע מ'כרטיס הביקור שלך' לאנשים אחרים על-ידי קישור בין מכשירים סלולריים. כך, לשני המשתמשים, המעביר והמקבל חייב להיות מותקן באמפ.
השניה: להשיק במסגרת תחרות מוכרת
ישנם כמה אירועי השקות סטארטאפים ברחבי העולם, כאשר המוכרים ביותר הם ה-TechCrunch Disrupt ו-Demo. היתרונות של השקת שירות הבטא שלכם חי, על הבמה, הם רבים, וכוללים בין היתר את החשיפה האדירה והנטוורקינג שיגיעו כתוצאה מכך. אם אתם מחליטים להגיש מועמדות לאירוע שכזה, קחו בחשבון שלוח הזמנים להשקת המוצר שלכם עשוי להשתנות, בעיקר משום שאירועים שכאלה מתקיימים רק מספר פעמים בשנה ויש לכל אחד מהם דרישות מהמשתתפים. הדרישה החשובה ביותר היא ששירות הבטא שלכם, או המוצר, עדיין אינו זמין לציבור. המוצר שלכם חייב להיות מושק בפעם הראשונה כשאתם על הבמה כדי להשתתף בתחרות.
בנוסף, גם אחרי שתתקבלו, כדאי לדעת איך לנצל בצורה האפקטיבית ביותר את החשיפה על הבמה. זהו נושא חשוב בפני עצמו, וישנן הרצאות שלמות המוקדשות לנושא. לדוגמא: סולוטו – רועי אדלר וישי גרין נשאו פרזנטציה מרתקת לגבי הקבלה והזכייה שלהם בטקקראנץ' דיסראפט, שניתן ללמוד ממנה המון. לידיעתכם, ה-Junction יארחו ביום חמישי הקרוב הרצאה בנושא "השקת הסטארטפ שלכם, איך לעשות את זה בטקקראנץ' דיסראפט בצורה אופטימלית".
הנושא החשוב לזכור כאשר משיקים באירוע חי, הוא רמת ההכנות המקדימות שיש לבצע. יש לנו הזדמנות אחת ויחידה לבצע את ההשקה כמו שצריך על הבמה. אנחנו חייבים לזכור, שמעבר לכל הטירוף הכרוך בלסיים את המוצר ברמה כזאת שהוא עובד כמו שצריך, אירוע ההשקה הוא הופעה. כיזמים המציגים את המוצר שלנו, עלינו לשים דגש על ההצגה שלנו, ה-"Show" ועל יכולות הדיבור, לא פחות מאשר ההיבטים הטכנולוגיים. לצורך שלב זה, המחשבה לשכור קואוצ'ר שיעזור לנו להציג ולדבר בצורה טובה, נכונה וסוחפת על במה היא בכיוון הנכון.
השלישית: שימוש מיטבי במדיה ובשירותי יחסי-ציבור
ישנן פלטפורמות רבות היום המאפשרות פרסום של סיפורים וידיעות על מוצרים חדשים; אלה נעות בין בלוגרים, עיתונאים אונליין ואופליין בעולם העיתונים, ערוצי טלוויזיה מקומיים ובינלאומיים, והמלכה הבלתי-מעורערת: YouTube. האפשרויות שלכם כאן הן רבות. פנייה אל בלוגר טוב ו/או אל עיתונאי כדאי לעשות באמצעות פנייה אישית. חפשו איש קשר שיכול לקשר אתכם לאותו גורם.
אמנם לעיתים, הגעה אל בלוגר/עיתונאי מפורסם עשויה להיות קשה, היות והם לרוב מוצפים בפניות דומות. לכן, לפעמים זה אפילו עדיף לפנות לאחרים שאינם ברשימת ה-5 עיתונאים המובילים, או אפילו עשרת המובילים בתחום. זכרו שגורמים במדיה אוהבים לקחת סיפורים אחד מהשני, וברגע שהסיפור שלכם ישוחרר, הוא כנראה ימצא את דרכו לערוצי חשיפה רבים נוספים. בנוסף, אתם עוזרים לאותו עיתונאי או בלוגר לקדם את עצמו בעצם פנייתכם אליו עם הסיפור שלכם, לפני כל אחד אחר. הם יעריכו את זה ויזכרו לכם את זה.
צורה מתודית לבצע את זה, היא לשכור שירותים של חברת יחסי-ציבור, והיא תבצע את השירות הזה עבורכם.
הרביעית: מקורות נוספים
- לעבוד עם סטודנטים. סטודנטים רבים לקולנוע ואמנויות חייבים להגיש עבודת סיום כדי לסגור את התואר. סטודנטים אלו הם לרוב יצירתיים מאוד, שאפתנים, ולעיתים קרובות מחפשים בעיקר חשיפה. אם כבר הם חייבים ליצור פרויקט סיום, למה לא לשלב כוחות וליצור פרויקט סיום שיקדם את המוצרים החדשים שלכם? במקרה כזה, מצאו את המכנה המשותף שלכם ושל הסטודנטים, ועבדו עמם על הכנת סרטון וידאו/פרסומת/שיר/כל דבר אחר שאתם יכולים לחשוב עליו. כאשר הסטודנטים ידעו שהפרויקט שלהם יקבל חשיפה באמצעותכם זה ישמש עבורם תמריץ לתת את כל כולם, והם גם יוכלו לעזור לכם לקדם את זה הלאה.
- חפשו חברת פרסום שמוכנה לקחת אתכם כפרו-בונו, בחינם. סוכנויות פרסום ידועות בלהט שלהן לזכות בפרסים במסגרת פסטיבל קאן. לפעמים הם צריכים לקוח שמוכן לתת להם חופש פעולה מלא בתחום בו הם שולטים, הפרסום. אנשים יצירתיים מחפשים את התיק-לקוח המתאים ביותר לשחרור פרץ היצירתיות האצור בתוכם. מי יודע? אולי הקמפיין שלכם יהיה הקמפיין הזוכה הבא אם רק תתנו להם יד חופשית. גם אם הקמפיין לא זכה בפרסים, עדיין זכיתם בקמפיין יפה ומושקע שיוכל לקדם אתכם בחינם.
- הערה – לא רק שסוכנויות הפרסום יהיו מוכנות לעשות את האמור לעיל; אני יודעת ממקור ראשון שישנם אנשים יצירתיים שרק רוצים ליצור, רק תנו להם את הסביבה.
לכל השיעורים שפורסמו עד כה במסגרת "יזמות בעולם האמיתי".